Christian Pedersen Byghaven, 18241896 (aged 71 years)

Name
Christian Pedersen /Byghaven/
Given names
Christian Pedersen
Surname
Byghaven
Name
Christian /Pedersen/
Given names
Christian
Surname
Pedersen
Name
Kristian /Pedersen/
Given names
Kristian
Surname
Pedersen
Name
Christen /Pedersen/
Given names
Christen
Surname
Pedersen
Name
Kristian /Byghaven/
Given names
Kristian
Surname
Byghaven
Birth
Baptism
Note: 1824 nr. 43:

1824 nr. 43:
Christian Pedersen
Født den 5 september 1824
Hjemmedøbt den 6 september
Ugifte Sophie Cathrine Christensdatter i Hjallerup og ungkarl Peder Larsen, Lars Nielsens søn i Jerslev.
Faddere:
Johanne Marie Poulsdatter i Rehdet, Hjallerup
Mariane Xtiansdatter, Hedegaard
Christian Andersen, Hjallerup
Thomas Nielsen, Dael Mølle
Chr. Mogensen i St. Kjærsgaard
Dåben publiceret i Kirekn 17 oktober

Occupation
Husm,daglejer,tøffelmager
Residence
Note: Den 11. november 1825 rejser Christian Pedersens mor Sophie Cathrine Christensdatter fra Dronninglund sogn til Strben i Vester Hassing sogn - mon ikke det er samtidigt, at Christian Pedersen bliver sat i pleje i Byghaven, der ligger nabo til Striben?
Death of a paternal grandfather
Burial of a paternal grandfather
Note: 1829 nr. 2

1829 nr. 2
Død den 17 januar
begravet den 25 januar
Lars Christian Schjønning
husmand i Jerslev, 65 år

Birth of a half-brother
Baptism of a half-brother
Note: 1829 nr. 33

1829 nr. 33
Født den 29 september 1829
Søren Peter Madsen
Hjemmedøbt formedelst sygdom den 10. october
Ugifte Sophie Cathrine Christensdatter tjener hos faderen Christen Andersen i Hjallerup og ungkarl Mads Sørensen paa Langholt i Horsens sogn, hvor de begge tjente.
Faddere: Gårdmandskone Kirsten Pedersdatter i Hjallerp, pige Johanne Cathrine Jensdatter i Rehdet, Christen Andersen, Poul Godtfredsen Smed og Rasmus Hansen alle fra Hjallerup.

Death of a maternal grandfather
after October 29, 1829 (aged 5 years)
Note: ikke fundet i Dronninglund ved ft-1834

ikke fundet i Dronninglund ved ft-1834
Han er ikke fundet død i Dronninglund sogn 1830-1849
Ikke fundet død 1829-1842 i Nørresundby

Marriage of a parent
Note: 1832 nr. 16

1832 nr. 16
karlen Peder Larsen, husmand i Jerslev, 30 år, vaccineret 27 december 1810 af Hollmann
pigen Johanne Marie Christensdatter i Pæregaard, 26 år vaccineret 14 juli 1810 af Hollmann.
forlovere: Gårdmændene Christen Andersen i Pærgaard og Jens Mikkelsen i Jerslev.

Census
Note: Vester Hasssing [Distrikt] - Nr. 105 Byghaven, et hus

Vester Hasssing [Distrikt] - Nr. 105 Byghaven, et hus
Christen Sørensen45Gift0Husmand.
Johanne Larsdatter60Gift0hans kone.
Mette Christensdatter25Ugift0deres barn.
Christian Pedersen9Ugift0Plejebarn.

Birth of a half-brother
Baptism of a half-brother
Note: 1834 nr. 15

1834 nr. 15
født den 13 juni
Christian Peter Pedersen
Peder Larsen og hustru Johanne Marie Christensdatter, husfolk i Jerslev
inddøbt den 14 juni, i kirken den 31 august
Faddere:
Barnets moder Johanne Marie Christensdatter,
pigen Ane Marie Larsdatter af Jerslev,
gårdmænd Lars Christensen og
Jens Christian Mikkelsen samt
karlen Christen Larsen, alle af Jerslev

Death of a mother
Burial of a mother
Note: 1837 nr. 4

1837 nr. 4
Død den 9. januar
Begravet den 15 januar
Sophie Cathrine Christensdatter
ugift tjenstepige i Aalborg, som døde hos broderen Christen Hjallerup af Nørresundby, 33 år, født i Vester Hassing sogn.

Misc
Note: ........Det drejede sig om en røverbande, der havde vakt skræk rundt omkring. Efter der om natten mellem den 20. og 21. april 1837 var begået overfald hos husmand Christen Sørensen i Byghaven - 2 mil uden for Nørresundby - blev der nedsat en kommissionsdomstol til undersøgelse af dette røveri og en række andre røverier, der måtte antages at skyldes samme bande. ..........

........Det drejede sig om en røverbande, der havde vakt skræk rundt omkring. Efter der om natten mellem den 20. og 21. april 1837 var begået overfald hos husmand Christen Sørensen i Byghaven - 2 mil uden for Nørresundby - blev der nedsat en kommissionsdomstol til undersøgelse af dette røveri og en række andre røverier, der måtte antages at skyldes samme bande. ..........
Når der i Pernilles forhold skønnes at foreligge "særdeles skærpende omstændigheder", henvises der i dommen til sagen om røveriet hos Christen Sørensen.
Dette forøves på foranledning af den den ovenfor omtalte musketer Walsted, der kender Christen Sørensen, har været i hans hus og kan give oplysninger om lokaliteterne, hvorledes de skal komme ind, hvor sovekammeret er, ect. Han mener, at Chr. Sørensen har 500 rdl. liggende, og henvender sig til Lorentz Meyer, der er hovedmand for banden; efter to mislykkede forsøg, hvor de ikke kan træffe deres medskyldige, får de også Pernille og en anden kvinde Maren Carlsdatter med. De anskaffer sig masker for ikke at blive genkendt, hvilket er særligt nødvendigt for Maren, der er næseløs.
Det var tanken, at de overfaldne skulle bindes og derefter aftvinges tilståelse om, hvor deres penge var gemt, uden at det dog derved tilsigtedes at gøre dem skade på liv, lemmer eller helbred; røverne ville ved hyl og skrig og ved at tale med fordrejet stemme søge at gøre beboerne bange.
De sætter over fjorden fra Aalborg klokken 4 om eftermiddagen, der var på den tid ingen bro over fjorden, pontonbroen blev først bygget i 60'erne. Ca. kl. 9 kommer de til Byghaven, drikker noget brændevin og fordeler de medbragte reb og derefter bryder Lorentz Meyer med et huggejern, som Pernille har taget med, hul i lervæggen, således han kan stikke en arm ind og åbne døren. De når gennem forskellige rum ind i sovekammeret, hvor manden og konen ligger i en seng, datteren og en halvvoksen søn [i virkeligheden et plejebarn, nemlig Christen Pedersen senere kaldet Christen Pedersen Byghaven] i en anden. De styrter med hyl og skrig ind i stuen, og de to mænd farer straks over manden, som de ved er meget stærk; denne springer, nøgen som han er, ud af sengen og forsvarer sig bravt, får fat i håret på Meyer, så denne ikke kan komme ham ind på livet, han river sig imidlertid løs og hjælper Pernille og Maren, der straks har kastet sig over kvinderne, der har forsøgt at undslippe, men farer så igen mod Chrstian Sørensen, der igen griber ham i håret, men det lykkes dem dog at vælte ham om på gulvet. Ved forenede anstrengelser får de hans hænder om på ryggen og binder dem, hvorefter de lader ham ligge på maven på gulvet, der var belagt med kampesten. De binder så stramt, at håndledene svulmer op. Konen, den unge pige og drengen bliver også bundne hårdt og lagt ind i alkovesengen, hvis skodder lukkes. Konen mener, at en af mændene har truet hende med en kniv, hvis hun ikke vil sige hvor pengene er, og dette er sikkert rigtigt, da både Pernille og Maren siger, at det var Lorents Meyer, men det anses i dommen ikke for bevist, da han benægter det. Da den unge pige skriger op, fortæller Pernille hende en historie om, at hun kan tilkalde hjælp fra nogle medskyldige udenfor, hvis pigen ikke tier stille og slår hende med knyttet hånd i ansigtet. Der kastes et skørt over mandens hoved, så han ikke kan se; de tænder et lys og begynder at lede i sovekammeret, i storstuen og i køkkenet, de finder kun 12 rdl., som de tager sammen med nogle klæder og fødemidler. De tager Chr. Sørensens hest og søger at få læsset kosterne på den; det lykkedes ikke, de tager så selv kosterne på nakken, begiver sig på hjemvejen og deler til sidst kosterne. Da røverne, der har været i Byghaven i 3 timer, er gået, lykkes det konen at rulle sig ud af alkovesengen og rulle sig hen til manden, hvis reb hun forsøger at bide over, men da de er bundne så hårdt, kan hun ikke komme til for de opsvulmede håndled. De må derfor blive liggende i denne ynkelige tilstand, til en nabo om morgenen kl. 7 ser den løsgående hest, kommer ind og løser de bundne beboere. På håndledene findes røde, smertende striber, på nogle steder ophovnede med aflange blærer; drengens hånd er meget stærkt ophovnet. Desuden har Christen Sørensen nogle hudafskrabninger på skulderblade og hofter fra kampen og faldet på gulvet. Både han og konen har "blå øjne", men det benægtes, at de er slået i ansigtet. ................

Samme overfald er beskrevet af Peter Ludvigsen i "Fattigbander":

Men det er rigtigt, at Bettefanden havde en svoger i Voldsted, der hed Simon Pedersen. Han var husmand og blev overfaldet af Bettefanden, Lorentz Meier og Peter Hjorth natten mellem den 18. og 19. marts 1835.
Bettefanden stod vagt, mens de andre bandt manden og konen og tog 200 rigsdaler fra kisten. Da de gik, lagde de et spædbarn til konens bryst, men da de kom ud til Bettefanden, fik de at vide, at de havde glemt at binde en dreng på 7 år. Det gjorde de så. Bagefter tog det Simon to timer at bide sønnens bånd over. Der findes intet i sagens akter om deres ristning af de to børn, derimod var overfaldet i Byghaven netop det, der fik hele sagen til at rulle.
Det røveri fandt sted natten mellem den 20. og 21. april 1837 hos husmand Chr. Sørensen i Byghaven en halv snes kilometer uden for Nørresundby. Det blev begået af Lorentz Meier, Petronellen, Maren Karlsdatter og musketer Valdsted. Han kendte stedet og mente, at Sørensen havde penge gemt. De delte først en pægl brændevin i haven, og så slog Lorentz hul i muren. Gennem det gik de ind i soveværelset, hvor manden og konen sov i en alkove, mens en voksen datter og en halvvoksen søn sov i den anden. Manden og konen gjorde modstand og fik nogle knubs i et lidt for� virret slagsmål, der dog endte med, at hele familien blev bundet. De fandt kun 12 rigsdaler og tog også noget tøj og noget mad med. Det prøvede de at fa læsset på Chr. Sørensens hest, men måtte opgive. Den næste dag løb den rundt uden for huset; derved blev naboerne opmærksom på, at der var noget galt, og fik løst de stakkels folk, der frøs godt og havde fået en del skrammer. Godt nok havde pigen ikke tidligere været i intim kontakt med soldaten, men han havde faktisk været karl der, og selv om tyvene havde masker på - Maren Karlsdatter havde ingen næse - så havde folkene genkendt ham, og han blev anholdt allerede næste dag. Han gik hurtigt til bekendelse, og ganske kort tid efter blev Bettefanden og de andre også anholdt.

Death of a father
Burial of a father
Note: 1838 nr. 29

1838 nr. 29
død den 8 november
begravet den 17 november
Peder Larsen
Husmand i Jerslev, 36 år
døbt i Jerslev den 4 juli 1802 /:hængte sig:/

Birth of a half-sister
Baptism of a half-sister
Note: 1839 nr. 6

1839 nr. 6
Født den 11 marts
Christine Pedersdatter
døbt i kirken den 17 marts
Afdøde husmand i Jerslev, Peder Larsen og hustru Johanne Marie Christensdatter.
Faddere:
Else Jensdatter gaardmand Jens Christian Mikkelsens kone,
pigen Ane Marie Larsdatter,
boelsmand Christen Madsen alle af Jerslev,
???mand Svend Jensen på ??bjergene i Ugilt sogn,
karlen Christian Jensen tjenende i Jerslev

Confirmation
Note: konfirmerede 1. søndag efter påske 1839

konfirmerede 1. søndag efter påske 1839
Christian Pedersen i Byghaven
15 år, født i Hjallerup den 6 september 1824
hjemmedøbt 2 okt.
kundskab og opførsel god
Forældre:
Moder i Aalborg afdøde Sofie Kathrine Christensdatter,
udlagt barnefader Peder Larsen. Husfader husm. Christen Sørensen i Byghaven.

Census
Note: Vester Hassing [Distrikt] - Nr. 91 Byghaven, et hus

Vester Hassing [Distrikt] - Nr. 91 Byghaven, et hus
Christen Sørensen53giftHusmand, lever af sin jordlod.
Johanne Larsdatter68gifthans kone
Mette Christensdatter31ugiftderes datter
Christian Pedersen16ugiftTjenestedreng
Kirsten Hansdatter3ugiftPlejebarn

Death of a half-brother
Burial of a half-brother
Note: 1841 nr. 12

1841 nr. 12
død den 18 maj
begravet den 23 maj
Christian Peter Pedersen
husmand Poul Christian Nielsens stedsøn i Jerslev, 7 år

Death of a paternal grandmother
Burial of a paternal grandmother
Note: 1841 nr. 14

1841 nr. 14
Død den 14 juni
Begravet den 20 juni
Maren Erichsdatter
Indsidder enke i Tiehalhuset i Jerslev, 74 år

Ankommet
Note: Tilgangsliste 1843 nr. 7 - den 30. april Christian Pedersen af Byghaven - 19 aar - tjenstedreng - fra Vester Hassing sogn til Langholt med Skudsmaal af 1. april? 1843 - vaccin: af ???? Lund
Census
Note: Horsens [distrikt] - Vesterladen, en gaard

Horsens [distrikt] - Vesterladen, en gaard

Jens Pedersen45gifther i sognet.Selvejergårdmand.
Magrethe Jepsdatter44gifther i sognet.hans kone.
Jeppe Jensen23ugifther i sognet.deres barn.
Lars Peder Jensen19ugifther i sognet.deres barn.
Peder Jensen16ugifther i sognet.deres barn.
Else Cathrine Jensdatter21ugifther i sognet.deres barn.
Mette Kirstine Jensdatter11ugifther i sognet.deres barn.
Johanne Marie Jensdatter9ugifther i sognet.deres barn.
Gjertrud Johanne Jensdatter8ugifther i sognet.deres barn.
Jensine Johanne Jensdatter2ugifther i sognet.deres barn.
Lars Tærkildsen28ugifther i sognet.Tjenestekarl.
Bertel Tærkildsen20ugifther i sognet.Tjenestekarl.
Christen Hansen22ugiftDronninglund sogn, Hjørring amt.Tjenestekarl.
Christen Pedersen21ugiftDronninglund sogn, Hjørring amt.Tjenestekarl.
Andreas Jensen20ugiftDronninglund sogn, Hjørring amt.Tjenestekarl.
Bertel Christiansen18ugiftVester Hassing sogn, +lborg amt.Tjenestekarl.
Anne Magrethe Jensdatter23ugiftHals sogn, +lborg amt.Tjenestepige.
Johanne Nielsdatter24ugiftVester Hassing sogn, +lborg amt.Tjenestepige.

Death of a half-brother
after February 1, 1845 (aged 20 years)
Census
Note: Folketælling 1850, Aalborg, Kær, Vester Hassing - Gandrup by, nr. 26 en gaard, 1 familie

Folketælling 1850, Aalborg, Kær, Vester Hassing - Gandrup by, nr. 26 en gaard, 1 familie
Peder Rasmussen; 66; gift; her i sognet; Gaardmand og husfader
Kirsten Jensdatter, 69; gift; do.; hans kone
Dorthe Magr. Pedersdatter; 23; ugift; do; deres børn
Johanne Pedersdatter; 20; ugift; do; deres børn
Christian Pedersen; 26; ugift; Horsens sogn, Aalborg Amt; Tjenstekarl

Gården er matr. nr. 14a i Gandrup, parcellen er i dag delt op, men ligger mellem Aalborgvej og Gammel Kongevej, lige øst for Borgergade. Ifølge de gamle matrikelkort lå gårdens bygninger cirka der, hvor Gl. Kongevej 35, ligger i dag.

https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=115088#115088,17291747

Misc
February 1, 1855 (aged 30 years)
Note: Ikke fundet i FT-1855 i Vester eller Øster Hassing sogne, heller ikke fundet på til- eller afgangsliste, så han er formentlig glemt i tællingen
Marriage
Note: Copulerede 1856 nr. 10, den 19 december i Kirken:

Copulerede 1856 nr. 10, den 19 december i Kirken:
Ungkarl, husm. Christian Pedersen 32 år ugift fra Skiveren
Pige: Mariane Christiansdatter 28 år, ugift fra Skiveren
Forlovere:
Gårdmand Svend Nielsen i Gandrup og Hmd. Christian Jensen i Skiveren

Residence
Birth of a daughter
Baptism of a daughter
Note: Født 2.9.1857

Født 2.9.1857
Døbt i kirken 15/11
Marie Christiansdatter
Husmand Christian Pedersen og
Mariane Christensdatter i Gandrup.
Moderens alder 29 år.
Faddere:
Gårdkone Karen Marie Pedersdatter i Gandrup og
Pige Jensine Christiansdatter i Skiveren
Gårdmænd Svend Nielsen og
Lars Thomsen begge fra Gandrup og
???? Poul Pedersen i Nerup

Birth of a daughter
Baptism of a daughter
Note: 1858, nr. 19

1858, nr. 19
født 18. december
Louise Katrine Christiansdatter
/død 29 Juli 1864/
Hjemmedøbt 14 februar 1859
dåbens public søndag 21 april 1859
forældre:
Husmand Christian Pedersen og
hustru Mariane Christiansdatter i Gandrup, 30 år
faddere:
Gårdkone Mariane Sørensdatter,
Pige Inger Marie Christensdatter
Gårdmænd Lars Thomsen,
Svend Nielsen, alle fra Gandrup og
Ungkarl Jens Peter Christensen fra Skiveren

Census
Note: Ejendommens navn: Gandrup by, Nr. 11 - Hus, 1 familie i huset

Ejendommens navn: Gandrup by, Nr. 11 - Hus, 1 familie i huset

NavnAlderÆgt.FødestedStilling

Christian Pedersen36GiftDronninglundDaglejer, husfader
Mariane Christensdatter32Giftherhans kone
Marie Christensdatter 3ugiftherbarn
Louise Katrine Christensdatter 2ugift her barn

[I folketællingen nævnes Gandrupgaard, dernæst en gård Klemen, endnu to gårde og så Christian Pedersens hus]

https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=9932#9932,237866

Death of a daughter
Burial of a daughter
Note: Louise Cathrine Christiansdatter

Louise Cathrine Christiansdatter
død 29 juli 1864, begravet 3 august
datter af husmand Christian Pedersen i Gandrup
5� år - Halssygdom

Census
Note: Gandrup By, et hus, 1 familie i huset

Gandrup By, et hus, 1 familie i huset
Christian PedersenM45giftLutheranDronninglund sogn, Hjørring by.husfaderHusmand
Mariane ChristensenK41giftLutheranØster Hassing sogn, +lborg amt.husmoderhans hustru
Marie ChristensenK12ugiftLutheranVester Hassing sogn, +lborg amt.deres barn[deres barn]

[I folketællingen begynder Byen Gandrup med 1) Gandrupgaard dernæst to huse og så Christian Pedersens hus - tænker de må have startet ved Gandrupgaard og så gået øst på.]

Birth of a daughter
Baptism of a daughter
Note: født den 6. juni 1871

født den 6. juni 1871
Louise Kristine Pedersen
[dåbsdag mangler i kirkebogen, men da
der er angivet faddere, er det nok bare
degnen, der har været sløset]
Forældre:
Husmand Kristian Pedersen
og Hustru Mariane Kristensen (43)
i Gandrup
Faddere:
Ane Elisabeth Kristensen fra Gandrup
Jensine Kristensen fra Vester Hassing
Gårdmand Jens Peter Kristensen,
Svend Nielsen,
Thomas Pedersen alle fra Gandrup


Ved konfirmationen er anført 5 nov 1871 som dåbsdat0

Family census
Note: Vesterhassing sogn, Gandrup by - nr. 9 et hus, en familie i huset

Vesterhassing sogn, Gandrup by - nr. 9 et hus, en familie i huset

Christian PedersenM55giftLutheranDronninglund Sogn, Hjørring Amt.Husfader,Tøffelmager.
Mariane ChristensenK51giftLutheranØsterhassing Sogn, Aalborg Amt.Hans Hustru.
Louise Kristine Pedersen K8ugiftLutheranHer i Sognet.Deres Datter.

[I denne folketælling nævnes Gandrupgaard, dernæst to huse og derefter Christian Pedersens hus]

Death of a half-sister
Family census
Note: Ejendommens navn: et hus - Gandrup by

Ejendommens navn: et hus - Gandrup by
NavnAlderÆgt.FødestedFamr.Stilling
Kristian Pedersen65giftDronninglund sogn Husfader??
Mariane Christensen61giftVester Hassing Sognhusmoder
Johanne Martine Nielsen 8ugiftVester Hassing sognbarn

[Der nævnes Gandrupgaard, dernæst 2 huse og så Kristian Pedersens hus]

Death
Probate
Note: Anmeldt den 12/8 1896 af H???? Andersen: Indsidder Christian Pedersen af Byghaven, Gandrup, 73 år gammel. Død 10/8 1896. Intet efterladt.
Burial
Note: Død 10. august 1896 - Gandrup, Vester hassing Sogn, Kjær Herred

Død 10. august 1896 - Gandrup, Vester hassing Sogn, Kjær Herred
Begravet 16 august V. Hassing Kirkegård, Kjær Herred
Kristian Pedersen
Husmand i Gandrup gift med Mariane Kristensen sidste fælles bopæl i Gandrup.
Født i Byghaven 16 august 1824
72 år
Pastor Berthelsen
[Det er sludder, når præsten skriver han er født i Byghaven, der findes ingen Christian Pedersen født i V. Hassing omkring dette tidspunkt. Til gengæld fremgår det af FT-1834, at han er plejebarn i Byghaven]

Family with parents
father
18021838
Birth: July 1802Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
Death: November 8, 1838Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
mother
18031837
Birth: October 1803Støvlsig, Vester Hassing, Kær, Aalborg
Death: January 9, 1837Nørresundby, Nørresundby, Kær, Aalborg
himself
18241896
Birth: September 5, 1824Hjallerup, Dronninglund, Dronninglund, Hjørring
Death: August 10, 1896Gandrup, Vester Hassing, Kær, Aalborg
Father’s family with Johanne Marie Christensdatter
father
18021838
Birth: July 1802Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
Death: November 8, 1838Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
stepmother
18061873
Birth: 1806Skærum, Horns, Hjørring
Death: April 11, 1873Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
Marriage MarriageDecember 26, 1832Jerslev Kirke, Jerslev, Børglum, Hjørring
18 months
half-brother
18341841
Birth: June 13, 1834Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
Death: May 18, 1841Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
5 years
half-sister
18391880
Birth: March 11, 1839Jerslev, Jerslev, Børglum, Hjørring
Death: after February 1, 1880Langthjem, Jerslev, Børglum, Hjørring
Mother’s family with Mads Sørensen
mother’s partner
mother
18031837
Birth: October 1803Støvlsig, Vester Hassing, Kær, Aalborg
Death: January 9, 1837Nørresundby, Nørresundby, Kær, Aalborg
half-brother
18291845
Birth: September 29, 1829Hjallerup, Dronninglund, Dronninglund, Hjørring
Death: after February 1, 1845
Family with Mariane Christiansdatter
himself
18241896
Birth: September 5, 1824Hjallerup, Dronninglund, Dronninglund, Hjørring
Death: August 10, 1896Gandrup, Vester Hassing, Kær, Aalborg
wife
18281911
Birth: May 12, 1828Gåser, Øster Hassing, Kær, Aalborg
Death: June 4, 1911Skovbakhus, Øster Hassing Hede, Øster Hassing, Kær, Aalborg
Marriage MarriageDecember 19, 1856Vester Hassing Kirke, Vester Hassing, Kær, Aalborg
9 months
daughter
18571927
Birth: September 2, 1857Gandrup, Vester Hassing, Kær, Aalborg
Death: July 14, 1927Skovbakhus, Øster Hassing Hede, Øster Hassing, Kær, Aalborg
16 months
daughter
18581864
Birth: December 18, 1858Gandrup, Vester Hassing, Kær, Aalborg
Death: July 29, 1864Gandrup, Vester Hassing, Kær, Aalborg
13 years
daughter
18711937
Birth: June 6, 1871Gandrup, Vester Hassing, Kær, Aalborg
Death: October 1, 1937Øster Uttrup, Nørre Tranders, Fleskum, Aalborg
Birth
Baptism
Census
Misc
Confirmation
Census
Census
Marriage
Census
Census
Family census
Family census
Name
Name
Name
Name
Death
Probate
Burial
Baptism

1824 nr. 43:
Christian Pedersen
Født den 5 september 1824
Hjemmedøbt den 6 september
Ugifte Sophie Cathrine Christensdatter i Hjallerup og ungkarl Peder Larsen, Lars Nielsens søn i Jerslev.
Faddere:
Johanne Marie Poulsdatter i Rehdet, Hjallerup
Mariane Xtiansdatter, Hedegaard
Christian Andersen, Hjallerup
Thomas Nielsen, Dael Mølle
Chr. Mogensen i St. Kjærsgaard
Dåben publiceret i Kirekn 17 oktober

Residence

Den 11. november 1825 rejser Christian Pedersens mor Sophie Cathrine Christensdatter fra Dronninglund sogn til Strben i Vester Hassing sogn - mon ikke det er samtidigt, at Christian Pedersen bliver sat i pleje i Byghaven, der ligger nabo til Striben?

Census

Vester Hasssing [Distrikt] - Nr. 105 Byghaven, et hus
Christen Sørensen45Gift0Husmand.
Johanne Larsdatter60Gift0hans kone.
Mette Christensdatter25Ugift0deres barn.
Christian Pedersen9Ugift0Plejebarn.

Misc

........Det drejede sig om en røverbande, der havde vakt skræk rundt omkring. Efter der om natten mellem den 20. og 21. april 1837 var begået overfald hos husmand Christen Sørensen i Byghaven - 2 mil uden for Nørresundby - blev der nedsat en kommissionsdomstol til undersøgelse af dette røveri og en række andre røverier, der måtte antages at skyldes samme bande. ..........
Når der i Pernilles forhold skønnes at foreligge "særdeles skærpende omstændigheder", henvises der i dommen til sagen om røveriet hos Christen Sørensen.
Dette forøves på foranledning af den den ovenfor omtalte musketer Walsted, der kender Christen Sørensen, har været i hans hus og kan give oplysninger om lokaliteterne, hvorledes de skal komme ind, hvor sovekammeret er, ect. Han mener, at Chr. Sørensen har 500 rdl. liggende, og henvender sig til Lorentz Meyer, der er hovedmand for banden; efter to mislykkede forsøg, hvor de ikke kan træffe deres medskyldige, får de også Pernille og en anden kvinde Maren Carlsdatter med. De anskaffer sig masker for ikke at blive genkendt, hvilket er særligt nødvendigt for Maren, der er næseløs.
Det var tanken, at de overfaldne skulle bindes og derefter aftvinges tilståelse om, hvor deres penge var gemt, uden at det dog derved tilsigtedes at gøre dem skade på liv, lemmer eller helbred; røverne ville ved hyl og skrig og ved at tale med fordrejet stemme søge at gøre beboerne bange.
De sætter over fjorden fra Aalborg klokken 4 om eftermiddagen, der var på den tid ingen bro over fjorden, pontonbroen blev først bygget i 60'erne. Ca. kl. 9 kommer de til Byghaven, drikker noget brændevin og fordeler de medbragte reb og derefter bryder Lorentz Meyer med et huggejern, som Pernille har taget med, hul i lervæggen, således han kan stikke en arm ind og åbne døren. De når gennem forskellige rum ind i sovekammeret, hvor manden og konen ligger i en seng, datteren og en halvvoksen søn [i virkeligheden et plejebarn, nemlig Christen Pedersen senere kaldet Christen Pedersen Byghaven] i en anden. De styrter med hyl og skrig ind i stuen, og de to mænd farer straks over manden, som de ved er meget stærk; denne springer, nøgen som han er, ud af sengen og forsvarer sig bravt, får fat i håret på Meyer, så denne ikke kan komme ham ind på livet, han river sig imidlertid løs og hjælper Pernille og Maren, der straks har kastet sig over kvinderne, der har forsøgt at undslippe, men farer så igen mod Chrstian Sørensen, der igen griber ham i håret, men det lykkes dem dog at vælte ham om på gulvet. Ved forenede anstrengelser får de hans hænder om på ryggen og binder dem, hvorefter de lader ham ligge på maven på gulvet, der var belagt med kampesten. De binder så stramt, at håndledene svulmer op. Konen, den unge pige og drengen bliver også bundne hårdt og lagt ind i alkovesengen, hvis skodder lukkes. Konen mener, at en af mændene har truet hende med en kniv, hvis hun ikke vil sige hvor pengene er, og dette er sikkert rigtigt, da både Pernille og Maren siger, at det var Lorents Meyer, men det anses i dommen ikke for bevist, da han benægter det. Da den unge pige skriger op, fortæller Pernille hende en historie om, at hun kan tilkalde hjælp fra nogle medskyldige udenfor, hvis pigen ikke tier stille og slår hende med knyttet hånd i ansigtet. Der kastes et skørt over mandens hoved, så han ikke kan se; de tænder et lys og begynder at lede i sovekammeret, i storstuen og i køkkenet, de finder kun 12 rdl., som de tager sammen med nogle klæder og fødemidler. De tager Chr. Sørensens hest og søger at få læsset kosterne på den; det lykkedes ikke, de tager så selv kosterne på nakken, begiver sig på hjemvejen og deler til sidst kosterne. Da røverne, der har været i Byghaven i 3 timer, er gået, lykkes det konen at rulle sig ud af alkovesengen og rulle sig hen til manden, hvis reb hun forsøger at bide over, men da de er bundne så hårdt, kan hun ikke komme til for de opsvulmede håndled. De må derfor blive liggende i denne ynkelige tilstand, til en nabo om morgenen kl. 7 ser den løsgående hest, kommer ind og løser de bundne beboere. På håndledene findes røde, smertende striber, på nogle steder ophovnede med aflange blærer; drengens hånd er meget stærkt ophovnet. Desuden har Christen Sørensen nogle hudafskrabninger på skulderblade og hofter fra kampen og faldet på gulvet. Både han og konen har "blå øjne", men det benægtes, at de er slået i ansigtet. ................

Samme overfald er beskrevet af Peter Ludvigsen i "Fattigbander":

Men det er rigtigt, at Bettefanden havde en svoger i Voldsted, der hed Simon Pedersen. Han var husmand og blev overfaldet af Bettefanden, Lorentz Meier og Peter Hjorth natten mellem den 18. og 19. marts 1835.
Bettefanden stod vagt, mens de andre bandt manden og konen og tog 200 rigsdaler fra kisten. Da de gik, lagde de et spædbarn til konens bryst, men da de kom ud til Bettefanden, fik de at vide, at de havde glemt at binde en dreng på 7 år. Det gjorde de så. Bagefter tog det Simon to timer at bide sønnens bånd over. Der findes intet i sagens akter om deres ristning af de to børn, derimod var overfaldet i Byghaven netop det, der fik hele sagen til at rulle.
Det røveri fandt sted natten mellem den 20. og 21. april 1837 hos husmand Chr. Sørensen i Byghaven en halv snes kilometer uden for Nørresundby. Det blev begået af Lorentz Meier, Petronellen, Maren Karlsdatter og musketer Valdsted. Han kendte stedet og mente, at Sørensen havde penge gemt. De delte først en pægl brændevin i haven, og så slog Lorentz hul i muren. Gennem det gik de ind i soveværelset, hvor manden og konen sov i en alkove, mens en voksen datter og en halvvoksen søn sov i den anden. Manden og konen gjorde modstand og fik nogle knubs i et lidt for� virret slagsmål, der dog endte med, at hele familien blev bundet. De fandt kun 12 rigsdaler og tog også noget tøj og noget mad med. Det prøvede de at fa læsset på Chr. Sørensens hest, men måtte opgive. Den næste dag løb den rundt uden for huset; derved blev naboerne opmærksom på, at der var noget galt, og fik løst de stakkels folk, der frøs godt og havde fået en del skrammer. Godt nok havde pigen ikke tidligere været i intim kontakt med soldaten, men han havde faktisk været karl der, og selv om tyvene havde masker på - Maren Karlsdatter havde ingen næse - så havde folkene genkendt ham, og han blev anholdt allerede næste dag. Han gik hurtigt til bekendelse, og ganske kort tid efter blev Bettefanden og de andre også anholdt.

Confirmation

konfirmerede 1. søndag efter påske 1839
Christian Pedersen i Byghaven
15 år, født i Hjallerup den 6 september 1824
hjemmedøbt 2 okt.
kundskab og opførsel god
Forældre:
Moder i Aalborg afdøde Sofie Kathrine Christensdatter,
udlagt barnefader Peder Larsen. Husfader husm. Christen Sørensen i Byghaven.

Census

Vester Hassing [Distrikt] - Nr. 91 Byghaven, et hus
Christen Sørensen53giftHusmand, lever af sin jordlod.
Johanne Larsdatter68gifthans kone
Mette Christensdatter31ugiftderes datter
Christian Pedersen16ugiftTjenestedreng
Kirsten Hansdatter3ugiftPlejebarn

Ankommet

Tilgangsliste 1843 nr. 7 - den 30. april Christian Pedersen af Byghaven - 19 aar - tjenstedreng - fra Vester Hassing sogn til Langholt med Skudsmaal af 1. april? 1843 - vaccin: af ???? Lund

Census

Horsens [distrikt] - Vesterladen, en gaard

Jens Pedersen45gifther i sognet.Selvejergårdmand.
Magrethe Jepsdatter44gifther i sognet.hans kone.
Jeppe Jensen23ugifther i sognet.deres barn.
Lars Peder Jensen19ugifther i sognet.deres barn.
Peder Jensen16ugifther i sognet.deres barn.
Else Cathrine Jensdatter21ugifther i sognet.deres barn.
Mette Kirstine Jensdatter11ugifther i sognet.deres barn.
Johanne Marie Jensdatter9ugifther i sognet.deres barn.
Gjertrud Johanne Jensdatter8ugifther i sognet.deres barn.
Jensine Johanne Jensdatter2ugifther i sognet.deres barn.
Lars Tærkildsen28ugifther i sognet.Tjenestekarl.
Bertel Tærkildsen20ugifther i sognet.Tjenestekarl.
Christen Hansen22ugiftDronninglund sogn, Hjørring amt.Tjenestekarl.
Christen Pedersen21ugiftDronninglund sogn, Hjørring amt.Tjenestekarl.
Andreas Jensen20ugiftDronninglund sogn, Hjørring amt.Tjenestekarl.
Bertel Christiansen18ugiftVester Hassing sogn, +lborg amt.Tjenestekarl.
Anne Magrethe Jensdatter23ugiftHals sogn, +lborg amt.Tjenestepige.
Johanne Nielsdatter24ugiftVester Hassing sogn, +lborg amt.Tjenestepige.

Census

Folketælling 1850, Aalborg, Kær, Vester Hassing - Gandrup by, nr. 26 en gaard, 1 familie
Peder Rasmussen; 66; gift; her i sognet; Gaardmand og husfader
Kirsten Jensdatter, 69; gift; do.; hans kone
Dorthe Magr. Pedersdatter; 23; ugift; do; deres børn
Johanne Pedersdatter; 20; ugift; do; deres børn
Christian Pedersen; 26; ugift; Horsens sogn, Aalborg Amt; Tjenstekarl

Gården er matr. nr. 14a i Gandrup, parcellen er i dag delt op, men ligger mellem Aalborgvej og Gammel Kongevej, lige øst for Borgergade. Ifølge de gamle matrikelkort lå gårdens bygninger cirka der, hvor Gl. Kongevej 35, ligger i dag.

https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=115088#115088,17291747

Misc

Ikke fundet i FT-1855 i Vester eller Øster Hassing sogne, heller ikke fundet på til- eller afgangsliste, så han er formentlig glemt i tællingen

Marriage

Copulerede 1856 nr. 10, den 19 december i Kirken:
Ungkarl, husm. Christian Pedersen 32 år ugift fra Skiveren
Pige: Mariane Christiansdatter 28 år, ugift fra Skiveren
Forlovere:
Gårdmand Svend Nielsen i Gandrup og Hmd. Christian Jensen i Skiveren

Census

Ejendommens navn: Gandrup by, Nr. 11 - Hus, 1 familie i huset

NavnAlderÆgt.FødestedStilling

Christian Pedersen36GiftDronninglundDaglejer, husfader
Mariane Christensdatter32Giftherhans kone
Marie Christensdatter 3ugiftherbarn
Louise Katrine Christensdatter 2ugift her barn

[I folketællingen nævnes Gandrupgaard, dernæst en gård Klemen, endnu to gårde og så Christian Pedersens hus]

https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=9932#9932,237866

Census

Gandrup By, et hus, 1 familie i huset
Christian PedersenM45giftLutheranDronninglund sogn, Hjørring by.husfaderHusmand
Mariane ChristensenK41giftLutheranØster Hassing sogn, +lborg amt.husmoderhans hustru
Marie ChristensenK12ugiftLutheranVester Hassing sogn, +lborg amt.deres barn[deres barn]

[I folketællingen begynder Byen Gandrup med 1) Gandrupgaard dernæst to huse og så Christian Pedersens hus - tænker de må have startet ved Gandrupgaard og så gået øst på.]

Family census

Vesterhassing sogn, Gandrup by - nr. 9 et hus, en familie i huset

Christian PedersenM55giftLutheranDronninglund Sogn, Hjørring Amt.Husfader,Tøffelmager.
Mariane ChristensenK51giftLutheranØsterhassing Sogn, Aalborg Amt.Hans Hustru.
Louise Kristine Pedersen K8ugiftLutheranHer i Sognet.Deres Datter.

[I denne folketælling nævnes Gandrupgaard, dernæst to huse og derefter Christian Pedersens hus]

Family census

Ejendommens navn: et hus - Gandrup by
NavnAlderÆgt.FødestedFamr.Stilling
Kristian Pedersen65giftDronninglund sogn Husfader??
Mariane Christensen61giftVester Hassing Sognhusmoder
Johanne Martine Nielsen 8ugiftVester Hassing sognbarn

[Der nævnes Gandrupgaard, dernæst 2 huse og så Kristian Pedersens hus]

Probate

Anmeldt den 12/8 1896 af H???? Andersen: Indsidder Christian Pedersen af Byghaven, Gandrup, 73 år gammel. Død 10/8 1896. Intet efterladt.

Burial

Død 10. august 1896 - Gandrup, Vester hassing Sogn, Kjær Herred
Begravet 16 august V. Hassing Kirkegård, Kjær Herred
Kristian Pedersen
Husmand i Gandrup gift med Mariane Kristensen sidste fælles bopæl i Gandrup.
Født i Byghaven 16 august 1824
72 år
Pastor Berthelsen
[Det er sludder, når præsten skriver han er født i Byghaven, der findes ingen Christian Pedersen født i V. Hassing omkring dette tidspunkt. Til gengæld fremgår det af FT-1834, at han er plejebarn i Byghaven]

Note

Undersøgt Hjørring amtsarkiv 1824 og 1825 om der skulle være en sag om alimentationsbidrag - det var ikke tilfældet.
Undersøgt lægdsrullen for Vhassing 1834 - der er kun angivet moderens navn.

Note

Afgangsliste 1845, nr. 43, den 1. november - Christian Pedersen af Vester Hassing sogn - 21 aar - tjenstekarl - fra Vesterladen til Gandrup